Tabak má za sebou pomerne dlhú históriu. Americkí indiáni pri náboženských rituáloch začali listy tabaku fajčiť ako prví. Prví európania, ktorí sa dostali do kontaktu s tabakom boli námorníci z výpravy Krištofa Kolumbusa, ktorí si zakrátko uvedomili hodnotu tabakových listov. S rozvojom obchodu sa tabak postupne dostával aj do Európy, Ázie, Afriky i Austrálie.

Tabak, ktorý si dnes kúpite, bude s najväčšou pravdepodobnosťou tabakovou zmesou z rôznych častí sveta. Tak ako vinári miešajú rôzne odrody vína na dosiahnutie jedinečnej chuti v jednej fľaši, tak sa miešajú aj tabakové listy. Na to, aby sa vytvorila jedinečná chuť, sú tabakové listy na zmiešané v rôznych pomeroch a medzi základné druhy patria:

  • Virginia

    Prirodzená, ľahká a sladká chuť pestovaná po celom svete, ktorá rýchlo horí a vášmu dymu dodá príjemnú chuť. Tvorí skoro dve tretiny svetovej produkcie a je najpoužívanejším druhom tabaku.

  • Burley

    Výborná jemná orieškovo čokoládová chuť, pomaly horí, pestuje sa po celom svete a dá sa super nájsť s inými tabakmi. Ani pri veľkých dávkach nepáli na jazyku a podnebí.

  • Perique

    Unikátne jemne štipľavo korenisté tóny z Louisian, ktoré sú v podstate ďalej spracované Burley tabak, pomaly horí a má ovocnú vôňu. Suší sa kratšie a pod tlakom zreje v dubových sudoch aspoň jeden rok.

  • Orientálne

    Sladká, ale výrazná korenistá chuť blízkovýchodných listov tabaku. Dodáva sa do množstva iných tabakových zmesí, pričom svojou ľahkosťou a jemnosťou zmierňuje prenikavosť ostatných tabakov.

  • Latakia

    Silná aromatická dymová chuť a vôňa, ktorú sme mohli veľmi nadnesene označiť ako „zaúdený Oriental“. Pestuje sa v Sýrii a na Cypre.

  • Čierny Cavendish

    Príjemná sladká chuť, pestuje sa po celom svete, no najmä v USA. Je to v podstate zmes Virginie a Burley. Využíva sa samotný, ale najmä v zmesiach.

Vyššie spomenuté tabakové zmesi môžu byť aromatizované a nearomatizované. Aromatizované zmesi obsahujú rôzne príchute, cukor alebo aj alkohol na zvýraznenie chuti. Nearomatizované zmesi majú naozaj silnú a prirodzenú chuť tabakových listov bez akejkoľvek pridanej arómy.

Považujem za dôležité používať, že pri fajčení fajky preberá chuť tabaku, preto je dobré rovnaký tabak v jednej fajke, respektíve nemeniť tabakovú arómu príliš často. Mohlo by sa totiž stať, že keď zmeníte tabak, ešte dlho potom budete pri fajčení cítiť arómu, ktorú ste užívali predtým. Ak chcete fajčiť rôzne druhy tabaku, bolo by dobré zaobstarať si na každú jednu fajku. Praví fajkári majú celé zbierky rôznych fajok.

Na začiatok pri „zafajčení“ fajky je dobrý tabak bez aromatizácie , ten však môže mať pre začiatočníka príliš silnú chuť. Pri výbere počiatočného tabaku treba byť opatrný a nesiahať po veľmi silných či korenistých druhoch. Svoj výber zamerajte skôr na jemnejšie a slabšie padáky, pretože na tabak ako taký si budete musieť zvyknúť pomaly a postupne.

Skladovanie tabaku

V neposlednom treba popri výbere tabaku zistiť rade aj na jeho skladovanie. Správne skladovanie vám však pomôže udržať dostatočne čerstvý a príjemný na fajčenie. Jeho dlhodobé vystavovanie vzduchu ho môže vysušiť. Odporúčam preto používať vzduchotesnú nádobu s vekom olemovaným gumovým tesnením, vďaka čomu vyhnete neželaným zmenám v chuti tabaku.

V prípade, že by sa tesnenie zrušilo alebo nájdete známky hrdze či oxidácie, tabak preložte do novej nádoby. Nádobu s tabakom nevystavujte slnečnému žiareniu ani teplu. Skladujte ju na chladnom suchom mieste. Pre správne uskladnenie tabaku môžete použiť humidor. Reguluje stabilnú vlhkosť tabaku, aby sa udržala jeho kvalita. Mimochodom takto môže byť tabak archivovaný až niekoľko rokov.

Zaujímavosťou tiež je, že je pomerne populárne dražiť staršie tabaky. Aj medzi nimi sú totiž extra triedy, rovnako ako vo svete áut. Niektorí výrobcovia prestali vyrábať niektoré tabaky, ktoré boli chutné, a tak sa ich ceny vyšplhali vysoko vysoko. Či ide o archívny tabak alebo nie rozpoznávame na základe jeho označenia. Písmená na balenie obsahuje veľakrát ich časové obdobie výroby. Platí čím starší, tým hodnotnejší, ak je samozrejme skladovaný v správnych podmienkach. Písmenom “Z” sa označuje najmladšie. 

CHLADNÝ DYM !

Ohodnoťte náš článok

Zdieľať tento článok