Aj pri fajčení fajky platí známy výrok “sto ľudí, sto chutí”. Presný návod, ktorý by vyhovoval úplne všetkým zaručene neexistuje, preto to treba brať s rezervou a nájsť si spôsob, ktorý bude vám vlastný. Pre správny začiatok je dôležité fajku tzv. „zafajčiť“, resp. „vypáliť“. Hneď na úvod zdôrazním, aby ste ako začiatočník na zapálenie tabaku nepoužívali horákový zapaľovač, ktorý by fajku mohol zničiť. Použite fajkový zapaľovač, ktorý horí z bočnej strany alebo fajkové zápalky.

Prečo fajku zafajčovať

Proces zafajčenia je dôležitý na to, aby si drevo, ktoré prirodzene horí (áno, ani briarové nie je výnimkou), zvyklo sa na vysokú teplotu a zároveň vytvorilo akúsi ochranu karbónovej vrstvy nazývanú aj uhlíkový koláč. Tomuto procesu treba venovať dávku trpezlivosti, opatrnosti a neuponáhľať ho. Zafajčenie fajky môže trvať aj dva týždne. Ideálna hrúbka karbónovej vrstvy je jeden až dva milimetre. Túto hrubku sa snažte ďalej. V prípade odstránenia celej karbónovej vrstvy až po drevo budete musieť daťfajku znova zafajčiť. Naše fajky zvykneme ošetrovať grafitovou pastou, ktorá sa nanesie ako finish kotlíka a vytvorí povlak.Ten pomáha pri tom, aby sa fajka pri zafajčení neprepálila a nevytvorila sa tak mikropraskliny, ktoré v budúcnosti môžu degradovať vnútorné steny fajky.

Plnenie fajky

Keď sme pripravení, môžeme pristúpiť k plneniu fajky. Mne osobne veľmi vyhovuje metóda troch naplnení, ktorú sám používam a všetkým fajkárom ju odporúčam. Tabak si pripravíme na papier alebo koženú podložku (jeho výberu sme venovali samostatný článok ). Preberieme si ho v prstoch (prevetráme) a odstránime tvrdé a zdrevnatené časti. Nasypeme ho do kotlíka akoby sme sypali soľ do polievky a prvýkrát zatlačíme silou dieťaťa. 

Druhýkrát spravíme to isté. Nasypeme tabak opäť “nasolením” až po vrch a teraz ho zatlačíme do kotlíka silou ženy. Tretíkrát to zopakujeme a zatlačíme silou muža. Na konci zatočíme palcom v smere ručičiek po povrchu tabaku, aby sa jednotlivé rezané časti tabakových listov centricky usporiadali. Tabak je takto pripravený na zapaľovanie.

Na utláčanie tabaku pri plnení fajky alebo ak vám tabak horí príliš rýchlo či intenzívne sa používa tamper (tiež aj dusátko). Spolu s lyžičkou a tyčinkou tvorí fajkový príbor, ktorý by mal byť nevyhnutnou výbavou každého vlastníka tabakovej fajky. Tento príbor vám pomôže pri plnení fajky, ale aj pri jej fajčení i čistení.

Štartovacie zapálenie

Prvé štartovné zapálenie robím nasledovne: krúživým pohybom po celom obvode tabaku spálim celú vrchnú vrstvu. Pobafkám pár sekúnd, čím zohrejem a pripravím k bafkaniu celý tabakový náklad. Tamperom popritláčam takto spálenú vrstvu a zapálim už naostro. Poťahujem a bafkám.

Jemné krátke potiahnutia zabezpečia, aby sme príliš nespálili vnútornú stenu komory fajky. Ak k tomu dôjde, ucítite pach a horkú spálenú príchuť. Pri prepálení fajky sú steny fajky horúce, tabak sa veľmi rýchlo spáli a uvoľnuje sa z neho šťava, tzv. “močka”. Áno, rovnako ako to voláme to aj chutí :). V tomto prípade nechajte fajku vyhasnúť, samozrejme vychladnúť a vyprázdnite ju. Väčšinou nie sú tieto začiatočnícke nešťastia prekážkou v tom, aby sa fajka mohla ďalej používať, takže nemajte strach, nezničili ste ju.

Už si len bafkáme

Fajka sa nešlukuje, ale bafká. Začiatočníka môže napadnúť otázka ako dlho sa fajka fajčí? Tak toto veľmi záleží od techniky a rýchlosti fajčenia, veľkosti kotlíka i jeho naplnenia. Mimochodom, vedeli ste, že vo fajčení fajky bývajú aj majstrovstvá? Paradoxom je, že súťaž vyhráva ten najpomalší, a teda ten, kto fajčí najdlhšie. Prvé majstrovstvá sveta sa konali v Japonsku v roku 1978, kedy sa majstrom v pomalom fajčení fajky stal iba 20-ročný Japonec s časom 2 hodiny 14 minút. V roku 2016 sa konali tieto netradičné majstrovstvá vo fajčení fajok v Nitre pod Zoborom, kde sa nenechali zahanbiť ani ženy a stretlo sa tu množstvo fajkárov, ktorí súťažili jednotlivo alebo v tímoch.

O svetový pohár 2022 sa súťažilo v Tureckom Istanbule, kde prvenstvo obhájil rakúsky tím s časom 5 hodín a 38 minút, na čele ktorého bola Elisabeth Dobnig s časom 2 hodiny, 15 minút a 46 sekúnd. Medzinárodné majstrovstvá v pomalom fajčení fajok sa konajú každý rok. Každé 4 roky ako majstrovstvá sveta. Každý nepárny rok medzi tým ako Majstrovstvá sveta klubových tímov.

Keď sa vrátim k otázke, priemerne sa fajka fajčí 30 až 60 minút. Pozor, príliš rýchle fajčenie môže fajku poškodiť, tabak v nej môže zhorknúť a pokazíte si tak jeho chuť. Naopak, príliš pomalé fajčenie môže spôsobiť vyhasnutie fajky. No keďže bafkáme kvôli pôžitku, niet sa kam ponáhľať. Fajka sa užíva a pomaly bafká, nie sú to žiadne preteky. Naučíte sa pri nej trpezlivosti. U mňa platí pravidlo “radšej fajku stokrát zapáliť ako ju pripáliť.”

CHLADNÝ DYM !

Ohodnoťte náš článok

Zdieľať tento článok